O Pomade

Što su pomade?

Svijet proizvoda za kosu može biti zbunjujuć te je često teško razumjeti što koji proizvod točno radi. Znate li razliku između paste, pomade ili gline za kosu?
Pomade su stekle popularnost u 20. stoljeću u vrijeme “rockabilly pompadura”, frizure koju su furale ikone poput Elvisa Presleya. U 21. stoljeću donekle dolazi do povratka pomada jer su frizure poput “undercuta”, “pompadura”, “ducktaila” i “quiffa” vrlo tražene.
Postoje dvije vrste pomada: one rađene na bazi petroleja i one rađene na bazi vode. Pomade koje su proizvedene na bazi petroleja su izvorne pomade, napravljene od pravog maziva i drugih masnih sastojaka kako bi se postigao sjaj i čvrstoća. Pomade na bazi vode topive su u vodi pa se prema tome lakše ispiru, iz tog su razloga bolje za zdravlje skalpa, međutim ima korisnika koji se drže stare škole pomada, klasika. Pomade su namijenjene onima koji žele glatke, uredne i sjajne frizure pogotovo za stilove poput pompadura, quiffa ili ducktaila…
Pomada je riječ koja se najčešće koristi kad se opisuju današnji proizvodi za njegu muškarčeve kose. Za razliku od gela pomada ostavlja kosu glatkom, ne isušuje i ostavlja ju podatnom.
Glavna je svrha pomade učiniti kosu glatkom i urednom ujedno dajući sjajni finiš (slučaj kod pompadur frizure, ducktaila i drugih klasičnih frizura). U suštini pomade su izvrsne za frizure koje se formiraju češljem jer neće učiniti Vašu kosu hrskavom i tvrdom poput gela te ju tokom dana možete popravljati. Također, postoji niz pomada koje nude srednji do jaki sjaj Vašoj kosi.

Prednosti i mane

Pomade možemo podijeliti u dvije kategorije:

  1. Na bazi ulja (tradicionalnija mogućnost)
  2. Na bazi vode (popularnija mogućnost)

Pomade na bazi ulja su uglavnom proizvedene s mazivom ili petrolejem, što je vrlo jeftina inačica u usporedbi s pomadama na bazi vode.

U 1950-tima, termin “greaser” je čini se opisivao zalizane frizure karakteristične za ovaj proizvod. Sastojci su tih pomada netopivi u vodi što znači da ih je gotovo nemoguće isprati prilikom tuširanja! Petrolej i maziva daju Vašoj kosi dugotrajan sjaj i mogućnost oblikovanja, ali uz naplatu. Sve što budete koristili za ispiranje pomada na bazi ulja će također isprati i sva prirodna ulja skalpa te će u konačnici Vaša kosa izgledati poprilično nezdravo. Još jedna stvar vrijedna spomena je da ćete zbog pomada na bazi ulja biti skloniji aknama, pogotovo na području čela i skalpa.
Pomade na bazi vode su prilagođenije korisniku. Osmišljene su kako biste postigli sličan look i trajnost koji se postiže uljnim pomadama, međutim lako se ispiru. Većina pomada na bazi vode ne postiže čvrstoću kao pomade na bazi ulja, ali ostaju fleksibilne te se kosa može uređivati tokom dana.

Pasta za kosu

Nema konsenzusa o definiciji “paste za kosu”, ali postoje očite sličnosti među njima kad ih vidite i dodirnete. U suštini, paste za kosu su gušće od pomada te njihova konzistencija i tekstura varira po gustoći; možemo ih usporediti s gustom pastom za zube i tekućim ljepilom. Pasta za kosu daje srednju do jaku čvrstoću te Vašoj kosi ostavlja prirodni mat finiš ili dodaje sjaj.

Ovo čini pastu za kosu najversatilnijim proizvodom te se može preporučiti svakom stilu. Paste za kosu idealne su za sve dužine, tipove i stilove … od kratkih do dugih frizura, gustih do rijetkih, čupavih ili zalizanih. Proizvedene su na bazi vode pa je ispiranje lako. Ne možete pogriješiti odaberete li ovaj proizvod!

Sada, gušće paste za kosu treba zagrijati prije aplikacije. Trljanjem paste između prstiju omekšati ćete ju i dozvoliti ravnomjernu aplikaciju po kosi. Jednom kad ste nanijeli proizvod i Vaša je kosa stilizirana, proizvod će se opet početi sušiti, a jednom kad se ponovno otvrdne dat će Vašoj frizuri potrebnu čvrstoću.

Glina

Proizvodi za kosu od gline novitet su među proizvodima za njegu kose te dolaze u rasponu od vrlo gustih do onih kremaste konzistencije. Jedna stvar koja je zajednička svim proizvodima za kosu od gline jest da u formuli zaista i sadrže glinu. Najuobičajenija glina koja se koristi je bentonit, glina koja je u potpunosti prirodna i uglavnom se stvara nakupljanjem vulkanskog praha. Nevjerojatno je praškasta i fina te je na dodir baršunasta. U kontaktu s vodom volumen joj se povećava za 6 puta.

Glina (bentonit) Vašu kosu čini “debljom” dajući volumen, gustoću i strukturu svakoj individualnoj vlasi kose te u konačnici frizuri daje strukturu i stabilnost tokom dana. Glina za kosu idealna je za frizure koje traže volumen, a nema straha od težine koju bi drugi proizvodi uzrokovali. Postoje i druge prednosti gline za kosu:

  • Glina prikuplja masnoću i nečistoće iz kose bez isušivanja skalpa
  • Glina ima svojstva koja liječe i stimuliraju skalp i kosu (što je izvrsno za muškarce s osjetljivom kožom i skalpom) i na taj način potiče rast
  • Hrani kosu i skalp jer je bogata mineralima i hranjivim tvarima
  • Omekšava i vlaži kožu kako bi kontrolirala i održavala kovrčavost kose posebno kod muškaraca s dugom kovrčavom kosom

Leave a Reply